SIMRadio

Serwis informacyjno medialny

Porady

Noże Gerlach – rodzaje, materiały

Noże Gerlach – rodzaje, materiały

Choć jednym nożem szefa kuchni można z powodzeniem wykonywać większość zadań kuchennych, idealnie się sprawdzając zarówno przy siekaniu ziół, jak i krojeniu mięsa, korzystne jest posiadanie kilku noży dostosowanych do różnych prac. Na rynku dostępne są różne noże Gerlach np. na stronie Indelo, co sprawia, że wybór odpowiedniego modelu do konkretnego zadania może być zadaniem wymagającym. Ponadto warto też zwrócić uwagę na materiał, z którego je wykonano.

Rodzaje noży

Nóż szefa kuchni

Najważniejszy dla każdego kucharza, niezależnie od doświadczenia, jest nóż kuchenny o szerokim ostrzu i odpowiedniej długości. Ważne jest, aby dobrze leżał w dłoni, minimalizując ryzyko wyślizgnięcia się podczas krojenia, a niektóre modele posiadają nawet antypoślizgowe rękojeści. Ten nóż jest wszechstronny, sprawdzający się w krojeniu warzyw, ziół, mięsa, ryb i innych składników.

Nóż Santoku

Nóż Santoku, podobnie jak nóż szefa kuchni, jest równie wszechstronny i stosowany do różnorodnych prac kuchennych. Kucharze często używają ich zamiennie, zwłaszcza jeśli preferują narzędzia o lżejszej konstrukcji. Charakterystyczną cechą Santoku jest płaskie ostrze ze wgłębieniami, które zapobiegają przyklejaniu się składników do powierzchni noża.

Nóż uniwersalny

Nóż uniwersalny doskonale radzi sobie z cienkim krojeniem, przycinaniem i filetowaniem. Jego wąskie ostrze może występować w różnych długościach, jednak jest zdecydowanie mniejsze niż ostrze noża szefa kuchni.

Nóż do pieczywa

Nóż do pieczywa, z długim ostrzem z ząbkami, ułatwia przecinanie chleba, bułek, ciast i mięsa bez konieczności dużego nacisku.

Materiał, z którego mogą być wykonane noże

Noże wykonane ze stali nierdzewnej są najczęściej spotykanymi ostrzami w nowoczesnych nożach. Materiał ten charakteryzuje się wytrzymałością i estetyką, co sprawia, że doskonale prezentuje się w kuchni. Stal nierdzewna jest łatwa do ostrzenia i utrzymuje długotrwałą ostrość. Jednak w pewnych warunkach, na przykład po myciu w zmywarce, mogą pojawić się zacieki na powierzchni noża.

Noże ze stali nierdzewnej, wysokowęglowej, to produkty poddane procesowi nawęglania podczas obróbki termicznej. Węgiel trwale łączy się ze stalą, co powoduje jej utwardzenie oraz dodatkową ochronę przed korozją. Noże tego typu są trwalsze niż noże nierdzewne, charakteryzują się również praktycznie 100% odpornością na zacieki i przebarwienia.

Noże ceramiczne wykonane są z nowoczesnych materiałów syntetycznych i posiadają ostrze ceramiczne. Są one lekkie, cieńsze niż noże stalowe, a także utrzymują ostrość znacznie dłużej. Jednak wadą tych noży jest kruchość. W przypadku upadku na podłogę kuchenną mogą ulec pęknięciu lub nawet rozbiciu na kawałki.

Materiał zewnętrzny

Udostępnij

O autorze