maszyna do lodow
Porady

Jak wybrać profesjonalną maszynę do lodów włoskich?

Lody typu soft, czyli włoskie, to absolutny hit wakacji. Nie ma chyba osoby, która przeszłaby obojętnie obok budki lub lokalu serwującego ten zmrożony deser. Ty również rozważasz wprowadzenie go do swojego menu? Zobacz, jaka maszyna do lodów włoskich będzie Ci potrzebna i czym kierować się przy jej wyborze.

Maszyny do lodów włoskich – niezbędne, aby wprowadzić ten produkt do oferty

Lody typu soft wyróżniają się tym, że są właściwie „produkowane” tuż przed podaniem. Miks, z którego powstają, jest schładzany i mieszany w komorze maszyny do lodów włoskich, a jego ostateczne zmrożenie i napowietrzenie następuje przy nakładaniu do rożka lub kubeczka. To właśnie decyduje o charakterystycznej konsystencji takiego deseru, a jednocześnie o łatwości jego przyrządzenia. 

Taka metoda przygotowania lodów włoskich sprawia jednak, że trzeba wygospodarować miejsce na sprzęt do produkcji. Istotne jest też wybranie odpowiedniego modelu tego urządzenia gastronomicznego – takiego, które wpisze się w potrzeby lokalu.

Jaka jest najlepsza maszyna do lodów włoskich? Kryteria wyboru

Trudno byłoby wskazać uniwersalny model maszyny do lodów włoskich, który sprawdziłby się w każdym lokalu – wyjaśnia ekspert MK KOMI. – Dlatego dobór urządzenia powinien być uzależniony m.in. od profilu jego działania, skali produkcji, a także warunków lokalowych – podpowiada. 

Mała maszyna do lodów włoskich czy duża?

Jeżeli lody włoskie będą dla Ciebie działalnością poboczną, np. w dużej kawiarni, wystarczy prosty model jednosmakowy, o kompaktowych rozmiarach. Gdy jednak ten deser będzie podstawą Twojej oferty, warto postawić na sprzęt, który pozwoli zróżnicować menu – np. zaoferować dwa różne smaki lodów.

Nablatowa maszyna do lodów włoskich

Nablatowa maszyna do lodów włoskich BIB 301 to dobry wybór do małych lokali.

Maszyna do produkcji lodów włoskich – funkcjonalność

Dobre, nowoczesne maszyny do lodów włoskich to sprzęt o szerokiej funkcjonalności. Pozwala np. na produkowanie deserów dwusmakowych, dodawanie świeżych owoców do mieszanki, a nawet przyrządzanie mrożonych jogurtów i podobnych przysmaków. Wersja dająca tak wiele opcji pozwoli wprowadzić do menu większą różnorodność.

Łatwość mycia maszyny do lodów włoskich

Warunkiem bezpieczeństwa produkcji lodów włoskich jest spełnienie norm sanitarnych. Dlatego warto wybrać urządzenie, które łatwo się czyści – np. wyposażone w perystaltyczną pompę z opcją jej zdemontowania. Dokładnemu myciu sprzyjają również zaokrąglone ranty maszyny, a także specjalny program szybkiego czyszczenia, który „przypomni” o konieczności uruchomienia.

Rozmiar maszyny do lodów włoskich

Do małego lokalu, w którym zmrożony deser będzie dodatkową opcją, jedną z wielu w menu, świetnie nada się kompaktowa maszyna do lodów włoskich nablatowa. Trzeba przy tym pamiętać, że większe urządzenia oznaczają szersze możliwości eksploatacyjne – np. większą pojemność komory na mieszankę. Dlatego jeżeli przewidujesz dużą sprzedaż, wygospodaruj też miejsce na sprzęt o większych gabarytach.

Warto ponadto zwrócić uwagę na budowę cylindra maszyny, klasę twardości stali, z której wykonane są świdry, jak również na warunki gwarancji i serwisowania sprzętu. Najlepiej swoją decyzję skonsultować z ekspertami. To zapewni wybór optymalnego sprzętu w rozsądnej cenie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.