Każda restauracja niezależnie od profilu wymaga inwestycji w niezbędne sprzęty – jednak wiele z nich zależy właśnie od charakteru działalności. Piec do pizzy będzie niezbędny we włoskiej restauracji, a bemary na stołówce lub w restauracji hotelowej.
Restauracja włoska lub pizzeria – niezbędne sprzęty
Planujesz otworzyć włoską restaurację? Doskonała pizza, prawdziwe ravioli, popularne spaghetti czy inne klasyczne dania kuchni włoskiej cieszą się ogromną popularnością również w Polsce – nie brakuje u nas miłośników pizzy czy śródziemnomorskich dań.
Urządzając lokal w sprzęt gastronomiczny, warto postawić na wysokiej jakości urządzenia – jak m.in. piec do pizzy, wytrzymały i wydajny. Niezbędna jest również maszynka do makaronu i wiele innych akcesoriów. Jakie wyposażenie będzie konieczne?
Maszynka do makaronu
Dobra i wydajna maszynka do makaronu będzie miała szerokie zastosowanie w restauracji włoskiej. Pyszny makaron samodzielnej produkcji będzie nie tylko sprawdzonym dodatkiem do potraw kuchni włoskiej, ale często stanowi podstawę wielu dań. Ważne, by była wydajna, solidnie wykonana, w mocny silnik, który będzie pracował wydajnie, ale cicho. Dodatkowe nakładki pozwolą jeszcze poszerzyć zakres jej możliwości – można przyrządzać farsz do pierożków czy różne pasty kanapkowe.
Maszynka do makaronu to praktyczne i niezbędne wyposażenie kuchni – pozwoli przygotować tradycyjne spaghetti, lasagne, fettuccine, tagliolini czy ravioli. Właściwie użytkowana będzie służyć w każdej kuchni przez wiele lat. Warto też zainwestować w maszynkę do mielenia mięsa, która przyda się podczas przyrządzania różnych potraw włoskich.
Piec do pizzy
Kompletując wyposażenie restauracji włoskiej, piec do pizzy jest pierwszym zakupem – to on definiuje smak potrawy. Na rynku jest bardzo duży wybór specjalistycznych pieców do pizzy, ale każdy ma inną charakterystykę. Przed zakupem trzeba zapoznać się z właściwościami podstawowych rodzajów pieców – sprawdzić materiał, z jakiego jest on wykonany, odporność na zarysowania, wysokie temperatury i ew. uszkodzenia mechaniczne.
Kompaktowe piece jednokomorowe są łatwe w obsłudze, mają tyle samo możliwości, co większe urządzenia. Sprawdzą się w food truckach lub niewielkich lokalach, ale w restauracji włoskiej lepszy będzie piec większy, dwukomorowy i bardziej wydajny.
Szafa chłodnicza
W każdej restauracji musi stanąć również szafa chłodnicza, gdyż zagwarantuje świeżość artykułom spożywczym i stworzy optymalne warunki do ich przechowywania. Dobrym wyborem będzie szafa o dużej pojemności.